Cipro’s Flavour geheim???

Over aas, en flavour in het bijzonder, is en wordt veel geschreven en gesproken.
Lees verder en ontdek ‘t Cipro “geheim”

Over aas, en flavour in het bijzonder, is en wordt veel geschreven en gesproken. Op zich niet verwonderlijk, het is ook een dankbaar onderwerp om over te blijven discussiëren. Helaas worden hierbij met enige regelmaat niet onderbouwde stellingen aangenomen.

Vaak voortkomend uit gebrek aan kennis en inzicht in de materie. Hierdoor ontstaat er nog al eens verwarring. Goed dus, om de discussie in stand te houden. Echter vervelend voor de (zelfdraaiende) visser die zich echt wil verdiepen in de werking van de door zijn of haar gebruikte producten. Gelukkig waren en zijn er ook personen die wel degelijk weten waar ze over praten en deze informatie ook nog eens willen delen. Voor de Cipro gebruiker is het dan ook goed te weten dat Willem Peters (wie kent hem nog?) ruim 36 jaar geleden al weer, regelmatig betrokken was bij de totstandkoming van de Cipro producten en hierbij zijn kritische noot meer dan eens liet horen. Resulterend in onderbouwde adviezen waar wij als Cipro (en als mede-karpervissers) nog altijd van kunnen profiteren. 

Flavours  en Esterscombinaties

De bepalende factor voor de geur en smaak respons van de karper is de gebruikte etherische olie of ester combinatie  (Een ester is een chemische verbinding tussen een alcohol en een carbonzuur. Veel esters hebben een eigen geur en smaak, en ze worden dan ook veel gevonden in verschillende bloem- en fruitsoorten)  van de flavour. Deze factor is veel bepalender dan het oplosmiddel. Met andere woorden niet iedere Strawberry ester of welke andere geur dan ook is dezelfde. Onderscheidt ten opzichte van andere flavours kan dus wel degelijk.Dit kan op het gebied van een enkele ester maar ook op het gebied van de combinaties. Met name bij heel specialistische bedrijven is het zelfs mogelijk om met een flavourist (deskundige op het gebied van flavours) te overleggen om zo een unieke combinatie tot stand te laten komen van een aan de buitenkant nagenoeg identieke geur.

 Identiek volgens de waarneming van de mens!, 
maar zeker niet identiek voor het superieure waarnemingsvermogen van de karper!!

Een van de uitgangspunten moet natuurlijk zijn de manier waarop de karper onderwater signalen ontvangt. Chemoreceptie wordt dat ook wel genoemd. We noemen dit even kort om duidelijk te maken dat er door veel flavourmakers in eerste instantie gekeken wordt naar de mens en niet naar de karper. De kennis van chemoreceptie wordt echter wel steeds groter en dus, kun je theoretisch stellen, is in overleg met iemand die heel veel kennis heeft van esters samen met een iemand die kennis heeft van chemoreceptie een andere estercombinatie te bedenken dan de standaard in de handel verkrijgbare producten.  

Waar wordt dan op gelet?

Esters hebben temperatuur toleranties. Verder kun je selecteren op water- maar ook olie oplosbaarheidfactoren. Ook zijn er esters die zeer algemeen in gebruik zijn. Isoamyl acetate is bijvoorbeeld een natuurlijke flavour ester die veel in de foodindustrie wordt toegepast als het om een bananen geurtje gaat. Niet slecht maar wel heel erg breed ingezet als het gaat om de voedselindustrie. Als je dan over alternatieven met een andere moleculaire structuur kunt beschikken is het zeker zinvol om dit te doen.

Niet een ‘dertien uit een dozijn’ geur van een grote flavour leverancier maar een custommade product kan echt het verschil maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Banana Royal en Butter Caramel combinatie!
Er zijn gewoon flavours die beter werken dan andere. Ester combinaties zijn er oneindig veel meer dan oplosmiddelen. De kans dat verschillende ester combinaties zijn opgelost in hetzelfde oplosmiddel is groter dan andersom. Toch vangt de een beter dan de andere. Dit ondanks het gebruik van hetzelfde oplosmiddel. Juist daaruit blijkt dat niet het oplosmiddel hoofdbepalend is, maar veel meer de juiste ester combinatie.

Moet je een chemicus zijn om een goede flavour te kunnen maken?

Nee, het helpt wel maar het hoeft niet. Wel is het beséf – of dit nu uit basis van opleiding of ervaring ontstaat– wat het wérkelijke verschil maakt van belang. Je kunt meer voorsprong halen door met behulp van een deskundige en enig eigen inzicht dingen te bedenken. Een belangrijke factor is het doel een product te creëren wat anders is!  Anders dan die veel voorkomende standaard voedselgeurtjes die in overvloed verkrijgbaar zijn.

Er zijn op deze manier legendarische flavours ontstaan met (volgens mij) een paar van Rod Hutchinson voorop. Cipro was voor mij (en vele andere “oudjes” in de karperscene) een openbaring als het ging om een Nederlands flavourmerk waar duidelijk onderscheid in zat en nog altijd zit!  Doorslaggevend was het feit dat bij Cipro hoofdzakelijk de nadruk werd gelegd op het opheffen van de dressuur, ontstaan door het oplosmiddel.

Ook het door  Cipro  gewoon vermelden van de Ph waardes en de dosering op onze flavours speelde natuurlijk mee. Het fenomeen pH en de dosering is voor de thuisdraaier natuurlijk erg belangrijk.

 
Persoonlijk denk ik echter dat juist de unieke ester combinaties meer bepalend waren en nog altijd zijn voor het succes van Cipro.
Wie heeft er bijvoorbeeld nog nooit van de Cipro® Pistacheflavour gehoord?

Al ruim 36 jaar uniek en nog steeds een van de meest geïmiteerde, maar nog nooit geëvenaarde flavours.

Hoe zit het dan met die oplosmiddelen?

Natuurlijk gaat daar ook een invloed vanuit. Een oplosmiddel wordt in een flavour gebruikt om de geur uiteindelijk goed te kunnen doseren en dient gelijktijdig als drager van de werkzame stoffen. Deze werkzame stoffen zijn dus veelal etherische oliën of esters. Kenmerken van de Ethyl Alcohol (EA) in onze flavours zijn bijvoorbeeld dat de werkende delen zich in zeer kleine deeltjes vermengen met de drager. Met andere woorden, EA laat zich bijzonder goed mengen met de werkzame delen.
Een ander kenmerk is dat het ook heel vluchtig is. De invloed van dit oplosmiddel in ons aas is dus minder sterk als je zou denken, dit omdat er veel vervliegt. Dus afwijkend ten opzichte van andere gebruikte oplosmiddelen,  juist omdat er niet zoveel meer van aanwezig is in je aas. We kunnen stellen dat minder, meer resultaat geeft in het geval van de EA flavours. Het gaat hier duidelijk om de juiste verhouding, dáár zit de kneep!

Oplosmiddelen oefenen ook een invloed uit op de enzymen en of bacteriënwerking. Deze, laten we zeggen, natuurlijke werking kan soms ongemerkt heel nuttig zijn. Wordt deze echter geremd door een te sterke of verkeerde toepassing van het oplosmiddel, heeft dit direct invloed op de attractie van je aas. 

Maar het kan ook 180 graden om. Olie, meer specifiek in dit geval plantaardige of vis olie, als oplosmiddel wordt haast niet meer toegepast.
Vis en plantaardige oliën hebben geen negatief effect op de enzym en 

bacteriën werking. Vaak stimuleert het zelfs en ze blijven alom aanwezig. Bovendien creëert het ook nog eens een vertikaal moleculaire geur spoor dat ook nog eens attractie door ionisatie opwekt. Cipro® past deze combinaties van flavours met daar aan toegevoegd een plantaardige- of visolie met succes toe, in bijvoorbeeld de ShrimpZ en de Punta Chili.

Tot Slot

Je hoeft niet per definitie alleen maar technisch te zijn als het gaat om aas en alle aanverwante zaken. Voor ons is het een uitdaging. Cipro® wijkt af van de “normale”paden en voegt daarmee een extra dimensie toe binnen het karpervissen. De waarheid over aas is echter niet een vaste stelregel. 
Het toepassen van een goede flavour en dan dus meer gebaseerd op de ester combinatie kan wel degelijk het verschil maken. Dát is de afgelopen 36 jaar wel bewezen.

Toch een paar relativerende opmerkingen. Zoveel meer vangen we niet alleen maar omdat wij ons meer als gemiddeld in aas verdiepen. Oh ja, het helpt zeker en er goed over nadenken kan zeker een pre zijn voor vangsten! Maar teveel aasleveranciers leggen mijns inziens echt te veel nadruk op de toepassing en vangkracht van alléén maar het aas. 
Aas is een van de vele facetten in onze hobby waar je rekening mee moet houden. Minstens net zo vaak als de technische (theoretische kant) van aas is het ‘anders’ zijn in aas’ van belang.

Ook moet je, je, als er keuzes gemaakt worden, zeker na de paar afgelopen decennia van geurstoffen toevoeging, steeds afvragen of je vangt … ondanks het feit dat je iets toevoegt of … dankzij dat feit.

Aan jullie de keus! Vang ze!

Hans Ramerman
(Met dank aan, Willem Peters en Léon Derksen)

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
De waardering van www.ciprobaits.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 53 reviews.